03 de maig 2023

Homenatge en record i memòria de dona Magdalena Mateu Gelabert.

     Abans de començar la taula rodona celebrada el dimarts dia 2 de maig es llegiren unes paraules per recordar a dona Magdalena Mateu Gelabert, per honorar la seva memòria en Josep Coll entregà un ram de flors a dona Margarita de España, fillola de dona Magdalena.

 PARAULES EN HOMENATGE I MEMÒRIA DE DONA MAGDALENA MATEU GELABERT

    Com tots i totes sabeu, el proppassat 12 d'abril, després de tota una vida dedicada a l'ensenyament i l'educació, traspassava l'umbral de la vida i la mort, la nostra estimada amiga i companya Magdalena Mateu Gelabert, filla de la fundadora del col·legi Nostra Senyora de l'Esperança de Palma, de la labor de la qual fou entusiasta continuadora en qualitat de titular i directora general del centre d'educació Infantil i primària, molt arrelat a la barriada de la plaça de Toros i de l'Arxiduc Lluís Salvador com a escola familiar i propera, privada en un principi i concertada després, comptant durant anys amb l'ajut, suport i empenta del seu primer espòs Leoncio Simón.

    A més, fou membre de la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament de Balears (CECE-IB), i presidenta d'honor de l'Associació de Centres d'Ensenyança de Balears. Des d'aquests àmbits, ha estat considerada com a referent i gran defensora de la llibertat i pluralitat educativa. 

    També fou membre activa i constant del nostre FEAEIB des de gairebé bé els primers moments del Fòrum fins als seus darrers dies, una assistent entusiasta i incondicional de  les activitats que hem anat duent a terme (debats...). I sempre, encoratjant i animant amb amabilitat i simpatia exquisita i educació tant formal que per força creava empatia mútua. El seu tracte era de persona educada i cortès fins a la finura, a més de ser sempre discreta i elegant alhora que molt gelosa de la seva intimitat. Si li demanaves, i quants d'anys tens ja Magdalena?, la seva resposta era clara: molts!, i només ho hem sabut després de la seva partida inesperada). El 27 de març passat m'envià via Whatssap els dos darrers missatges. En aquests,  manifestava que estaria tot el mes a Barcelona i escrivia en el primer "Encantada, cuenta conmigo en las jornadas tan ineresantes". I en el segon i últim, deia "siempre contigo" i "gracias todo mejor" acompanyat de 7 emoticonos carinyosos. I que com feia poc temps que l'havia vista tan xalesta ccom sempre, no vaig saber relacionar-los amb la seva gairabé súbita malaltia i el seu acomiadament per sempre més, car només 16 dies després rebia la notícia del seu traspàs.  No sabeu com em dol.

    Amb esperança, desig que la tasca educativa duita a terme per aquesta mestra, professora, educadora i emprenedora exemplar no s'aturi, que tengui continuïtat el seu col·legi amb la forma cooperativa que millor correspongui i pugui continuar al servei de la barriada i de les famílies del seu entorn natural.

    Per acabar, companys i companyes, per aquesta mestra, amiga dels seus amics, forista exemplar, abans d'iniciar la taula rodona d'avui, em plau convidar-vos a fer un minut de silenci com homenatge sincer i agraït per ella, per dona Magdalena Mateu i per la continuïtat de la seva obra escolar. 

Gràcies. 

    Palma, Ca n'Oleo, 2 de maig de 2023.

                                                                                        Miquel Vives Madrigal