Passa al contingut principal

DIADA LÚDICA

Ahir dissabte 6 de juny férem la darrera de les quatre visites programes dins el cicle Ensenyem Ramon Llull, dedicada a la Palma lul·liana. 

El grup s'aplegà a les 10 hores davant l'església de Santa Margalida, a poca distància d'on hi havia la Porta de la Conquesta per on Jaume I entrà a Madina Mayurqa el 31 de desembre de 1229. Rosa Planas, filòloga i escriptora, ens introduí en l'univers del beat explicant la història del sermó del bisbe sobre la vida de Francesc d'Assís, arran de la qual Llull prengué una determinació radical sobre la seva vida. També poguérem sentir unes paraules del pare Manuel i veure la meravellosa arquitectura interior del temple, que ha estat ampliat i reformat des del segle XIII. En una de les capelles hi ha la tomba de Guillem de Torroella, un dels acompanyants del Rei Conqueridor. Tot seguit el grup s'encaminà cap a l'església de Sant Miquel, una de les més antigues de la ciutat, assentada sobre una mesquita i ampliada fins arribar a incorporar la torre del campanar (antiga torre de vigilància i presó), que poguérem visitar. El temple ha estat reformat darrerament. 
La propera aturada va ser la Plaça Major, on hi ha una placa de pedra amb una inscripció que recorda que allà hi havia la casa on va néixer Ramon Llull. 

Després d'arribar a Cort, on hi ha un quadre del pintor del XVII, Miquel Bestard, passàrem per l'església de Santa Eulàlia (on també s'explica una llegenda de Llull encalçant una dona), arribàrem a Sant Francesc. Vérem el claustre i el temple, en una capella del qual hi ha el sepulcre del savi mallorquí. 

Rosa Planas ens feu una explicació de la història del lul·lisme, dels seguidors i detractors de la seva figura i comentà un seguit de qüestions sobre la seva obra. 
Comentaris